Naj vam bo vrt v ponosVzdrževanje zelenic

Se že dolgo trudite ustvariti lepo zeleno in gosto travo in vam pogosto zmanjka časa za njeno vzdrževanje? Čeprav mislite, da je za to dovolj le redna košnja, se motite. Enakomerno zelena, gosta trava, ki ne vsebuje plevelov je plod rednega strokovnega vzdrževanja, ki zahteva kar veliko znanja in izkušenj, ki jih v našem podjetju zagotovo ne manjka.

Če opažate, da je postala vaša trava zelo redka, polna mahu in se je pričel pojavljati plevel, potem se čim prej obrnite na nas, kjer vam bomo strokovno svetovali in z rednim vzdrževanjem poskrbeli, da bo vaša trata zasijala v vsej svoji lepoti.

Med glavna opravila za lepo travo spadajo prezračevanje trave,  dosejevanje trave, zalivanje trave, gnojenje trave ter redna košnja trave.

Dosejevanje trave

Če je čez zimo na travi nastalo veliko praznih mest ali pa je postala celotna trata zelo redka je potrebno travo tudi dosejati.

Najbolje je to opraviti istočasno z prezračevanjem trave, saj je takrat vrhnja plast zemlje zrahljana in ima seme ob setvi še boljše pogoje za rast.

Za setev ali pa dosejevanje moramo biti pozorni, da se zunanje temperature tudi ponoči ne spustijo pod 5 °C, saj nam trava sicer ne bo vzklila ali pa bo potrebovala bistveno več časa.

Prezračevanje trave

Prezračevanje trave je najbolje opraviti v spomladanskem času.  Z prezračevanje trave poskrbimo, da z zgornje plasti odstrani ostanke odmrle trave, mah ter širokolistne trave. Glavna funkcija prezračevanja trave pa so, da do korenin zrahljamo zemljo in jim s tem dovedemo zrak. Najboljši učinek je če prezračevanje opravimo vzdolžno in prečno. Prav tako je priporočljivo tudi peskanje trave s kremenčevim peskom, predvsem je to dobro narediti na bolj vlažnih mestih. S peskanjem dosežemo sčasoma bolj zračno zemljo in skupaj z prezračevanjem trave povzročimo boljšo rast koreninskega sistema in bujno rast trave.

Košnja trave

Čeprav je pogostost košnje trave odvisna od okolja, vrste travne mešanice in vremena je priporočljiva košnja približno enkrat na 10 dni. Spomladi je praviloma bolj bujna rast trave, kar pomeni da je morda potrebno košnjo opraviti tudi enkrat na teden. Bolj kot se bližamo vročemu in sušnemu obdobju leta se tudi rast trave upočasni, zato je potrebno v poletnem času tudi manj košenj trave. Zaradi redne košnje bo trata bolj zdrava, imela bo manj plevelov ter bolj bujno rast. Bistvenega pomena je, da travo ne kosimo prenizko, čeprav mislimo da bomo  s tem podaljšali čas do naslednje košnje.

Priporočljivo je, da se travi poreže le 1/3 njene višine, seveda pa je to odvisno od letnega časa. Spomladi in jeseni je lahko višina košnje malenkost nižja kot poleti. V poletnem času pa je potrebno višino košnje zvišati, da trava daje senco koreninam in s tem zmanjšuje izhlapevanje vode, ter zatre rast morebitnih plevelov.

Valjanje in gnojenje trave

Za lažjo košnjo terena je potrebno opraviti tudi valjanje trave saj s tem zgladimo gube, ki so nastale med zimo, korenine pritisnemo ob tla in s tem povzročimo boljši stik z zemljo, vlago in hranili.

Tla za valjanje ne smejo biti mokra, valjanje na težkih in ilovnatih tleh pa sploh ni priporočljivo, saj bomo naredili več škode kot koristi.

Za dobro in gosto rast trave je potrebno tudi gnojenje trave, da ji s tem zagotovimo dovolj hranil. Travo je potrebno gnojiti 4x letno in kar se da enakomerno sicer postane lisasta. Od spomladi do konca poletja lahko gnojimo z gnojili, ki vsebujejo enako količino dušika, fosforja in kalija (15-15-15), vsebujejo pa naj tudi mikroelemente. Uporabimo pa lahko tudi gnojila s počasnim sproščanjem hranil s čimer zagotovimo dolgoročno preskrbo trave z hranili. Jeseni pa pričnemo z pripravo trave na zimo, kjer uporabljamo gnojila z manjšo količino dušika in večjo količino kalija in fosforja za boljšo odpornost na zimske razmere ter bolezni ki lahko nastanejo čez zimo. Gnojenje vedno opravimo pred dežjem.

ŽELITE IMETI LEPO GOSTO IN ZAVIDANJA VREDNO TRAVO? POKLIČITE NAS!