Pridelajte lastno zelenjavoVisoke grede

Postavljamo tudi visoke grede, saj imajo danes novogradnje vedno manj prostora za zelenjavni vrt, z visoko gredo pa lahko praktično izkoristimo še tako majhen kotiček, ki bi ga radi namenili za domačo pridelavo zelenjave.

Prednosti visoke grede

Na klasičnem zelenjavnem vrtu je predvsem za starejše ljudi vrtnarjenje vsako leto težje in je potrebno veliko sklanjanja. Prednosti visokih gred so, da ni potrebno nobenega sklanjanja za obdelavo gredic, imamo boljši nadzor nad mikroklimo, zemlja je prej segreta.

Visoke grede so primerne tudi za teren z zelo slabo zemljo ali pa za gojenje zelenjave tam kjer sploh ni zemlje.

Zemlja v visokih gredah pa je hitreje segreta,ker se zaradi razpadanja različnih plasti v gredi sprošča toplota in s tem se posledično segreva tudi vrhnja plast zemlje.

Postavitev in polnjenje visokih gred

Čas za postavitev visokih gred je najbolje en mesec pred sajenjem. Zaradi posedanja materiala pa je morda najbolje visoko gredo napolniti jeseni ali pa pozimi, da se čez zimo vse plasti posedejo, spomladi pa dodate manjkajočo plast zemlje, ki se je posedla.

Za dobro rast zelenjave obstajajo neka groba pravila kako napolniti visoko gredo. Če jo boste postavili direktno na travo, prvo odstranite plast travne ruše, ki vam prišla prav za kasnejšo plast polnila.

Na tla visoke grede položimo gostejše pleteno mrežo proti voluharju. Na mrežo cikcak razporedimo debelejše veje, na njih pa drobnejše veje in dračje.

Čez dračje položimo obrnjeno travno rušo, nanjo pa razporedimo organski material kot je slama in listje ter kompost, polnenje pa zaključimo z 20cm kvalitetne vrtne zemlje.

ZA OGLED IN SVETOVANJE NAS POKLIČITE!