Obžagovanje in podiranje večjih dreves

Letošnjo zimo so dolgo čakali na sneg, ko pa je prvič zapadel je zaradi svoje količine in teže povzročil kar nekaj snegoloma na večjih in tudi manjših drevesih.

Za sanacijo polomljenih dreves je potrebno imeti kar veliko izkušenj, saj so pogosto podrta drevesa in polomljene veje, ki ležijo en čez drugega napete in lahko ob nepravilnem pristopu žaganja pride do hudih poškodb, zato je priporočljivo to delo prepustiti izkušenim izvajalcem kot smo v podjetju Palček vrtnarske storitve.

Veliko je tudi primerov, ko posadimo na svojem vrtu manjše drevo vendar se ne zavedamo, da bo lahko to drevo z leti preraslo vašo hišo ter postalo preveliko za vaš vrt ali pa celo nevarno zaradi bližine vaše hiše, največkrat je to problem v večjih strnjenih naseljih.

Za odstranjevanje takih dreves, se je pametno posvetovati ter prepustiti delo izkušenim izvajalcem, saj je tako delo zelo nevarno, potreben je pravilen postopek podiranja glede na situacijo, poznati je potrebno sestavo in trdnost lesa in imeti je treba tudi potrebno opremo za varno delo na višini.

Samo obžagovanje dreves pa je priporočljivo izvajati enkrat na cca. 5 let. Med obžagovanjem dreves opravimo več stvari hkrati. Velikost krošnje zmanjšamo za največ 30%, krošnjo razredčimo ter počistimo odmrle in poškodovane veje. Z vsem tem poskrbimo za daljšo življenjsko dobo drevesa, ohranimo njegovo velikost, ter povečamo tudi varnost sprehajalcev ali pa svojih domačih, ki se družijo na vrtu. Seveda pa je za obžagovanje dreves potrebno tudi nekaj znanja ne samo plezalnega znanja in obvladovanja motorne žage ampak tudi znanja o pravilni rezi dreves , saj velikokrat opažamo, da se nekateri domači mojstri sami lotijo odstranjevanja določenih vej, ki pa po navadi niso pravilno odstranjene, saj največkrat pustijo tako imenovane »štrclje« vej, kateri po navadi  odmrejo popolnoma do debla, odmiranje pa se preseli tudi naprej v deblo. Če je veja pravilno odrezana se mora rana v nekaj letih sama zarasti, kar pa se pri odmrlih »štrcljih« ne zgodi, s čimer lahko povzročimo počasno propadanje drevesa.

Zato raje delo prepustite strokovnjakom iz podjetja Palček vrtnarske storitve.

Zadnji nasveti

Prišel je čas za prvo letošnjo nego vaše trate. Če želimo imeti lepo trato, jo moramo redno obnavljati vsako leto. Najbolj primeren čas je, ko se spomladanske dnevne temperature dvignejo nad pet stopinj Celzija.

Preberi

Sanacija polomljenih dreves je zahtevno opravilo, saj so pogosto podrta drevesa in polomljene veje, ki ležijo en čez drugega, napete in lahko nepravilno odstranjevanje povzroči hudo nesrečo.

Preberi

Sanacija polomljenih dreves je zahtevno opravilo, saj so pogosto podrta drevesa in polomljene veje, ki ležijo en čez drugega, napete in lahko nepravilno odstranjevanje povzroči hudo nesrečo.

Preberi