Obrezovanje sadnega drevja

Prišel je čas za obrezovanje sadnega drevja, saj je to najbolje opraviti v času njihovega mirovanja. Seveda pa se način obrezovanje razlikuje glede na vrsto sadnega drevesa, kot tudi glede na žaljeno obliko krošnje ali pa postavitev dreves kot so na primer špalir (predvsem znano za hruške in jablane) ali pa postavitev ob zidu ( predvsem breskev, nektarine), na domačih vrtovih pa so krošnje največkrat oblikovane v grm ali pa v obliki piramide, ki omogoča lepo osvetlitev krošnje od vrhnjih vej pa do spodnjih.

Glavni namen obrezovanja sadnih dreves je, da se ohranja velikost krošnje,  spodbudimo  rast novih rodnih poganjkov, ter da zagotovimo v krošnji dovolj svetlobe, s čimer zmanjšamo možnosti za nastanek bolezni, prav tako pa v času rezi očistimo poškodovane ali pa odmrle veje, kar bo zagotovo pripomoglo k boljšemu zdravju dreves, ter jim podaljšalo življenjsko dobo.

Dobro je vedeti, da večina sort ne rodi vsako leto enako, ampak je neko pravilo, da obilnejše rodijo na vsaki dve leti. Tista drevesa, ki obilno obrodijo imajo po navadi manjše plodove, prav tako pa se lahko veje pod preveliko težo plodov tudi zlomijo, zato je rez nujno potrebno opravljati vsako letno, saj s tem uravnavamo količino plodov.

Če sami niste vešči obrezovanja sadnih dreves ali pa ostalih sadnih rastlin nas lahko pokličete in z veseljem vam bomo priskočili na pomoč.

 
Zadnji nasveti

Prišel je čas za prvo letošnjo nego vaše trate. Če želimo imeti lepo trato, jo moramo redno obnavljati vsako leto. Najbolj primeren čas je, ko se spomladanske dnevne temperature dvignejo nad pet stopinj Celzija.

Preberi

Sanacija polomljenih dreves je zahtevno opravilo, saj so pogosto podrta drevesa in polomljene veje, ki ležijo en čez drugega, napete in lahko nepravilno odstranjevanje povzroči hudo nesrečo.

Preberi

Sanacija polomljenih dreves je zahtevno opravilo, saj so pogosto podrta drevesa in polomljene veje, ki ležijo en čez drugega, napete in lahko nepravilno odstranjevanje povzroči hudo nesrečo.

Preberi

Glavni namen obrezovanja sadnih dreves je, da se ohranja velikost krošnje, spodbudimo rast novih rodnih poganjkov, ter da zagotovimo v krošnji dovolj svetlobe.

Preberi